Forum på politietsregisterblade.dk (2011-2018)

”Negeren” fra Sankt Croix - blev lagt i håndjern i

Oprettet af
2011-03-21 10:01:06
Forfatter Indlæg
Skrevet af
2011-03-21 10:01:06
En del af denne artikel bragte Politiken på bagsiden fredag den 18. marts. Artiklen er forfattet er arkivar Peter Schøning.

Link til registerbladet:
http://www.politietsregisterblade.dk/index.php?option=com_sfup&controller=politregisterblade&task=viewRegisterblad&id=2305803&limitstart=0

”Negeren” fra Sankt Croix - blev lagt i håndjern i Ryesgade

Nogle gang dukker glemte personer og grupper frem og får næsten sat ansigt på. Det gælder f.eks. sømanden Joseph Williams og andre sorte indbyggere fra De Dansk-Vestindiske Øer, som opholdt sig i København omkring år 1900. På Joseph Williams registerkort står der ”neger” efter hans stilling. Han er dukket frem, fordi det nu er muligt at søge i Politiets Registerblade på fødesteder – f.eks. ”Vestindien”.

Joseph Williams var fyrbøder og arbejdsmand, født på Sankt Croix i 1866. Han kom til at bo og arbejde på Østerbro. Andre kilder fortæller, at han mere end én gang blev lagt i håndjern af politiet og blev puttet i detentionen på Fælledvej.

”Det er en fejl, at politiet direkte har skrevet ”neger” på registerkortet. Man skrev heller ikke ”jøde” på kortene for de jødiske immigranter fra eksempelvis Polen eller Rusland. For det var irrelevant”, fortæller Per Nielsen, der er ekstern lektor på Saxo Instituttet i København. Han undersøger for øjeblikket forholdene for de sorte dansk –vestindere, som opholdt sig i Danmark fra 1880-1920, og har indtil nu styr på omkring 40 søfolk og 15 tjenestefolk. Nogle kom til København som søfolk eller tjenestedrenge/piger, der passede børn for præster og embedsmænd, der vendte hjem fra kolonierne.

”Den digitale udgave af Politiets registerblade er en fantastisk kilde, der gør det meget lettere at finde dem, jeg søger efter i København. Det er meget sværere at finde tjenestefolk, der f.eks. boede på Frederiksberg”, siger Per Nielsen,

Talstærkt politi i Ryesgade
Joseph Williams dukker også op i en samling erindringer, som Københavns Stadsarkiv snart gør tilgængelige på nettet. En københavner, Jens Heilbuth, boede i Ryesgade i 1890’erne og havde udsigt til en oplagsplads, hvor der blev solgt gammelt jern og gamle klude. Han fortæller:

”Til tider arbejdede en eller anden neger fra Vestindien derovre, meget skikkelige, men en kæmpestor ved navn Josef var ikke altid nem; når han havde fået for meget sprut i hovedet, fik han bersærkergang og fægtede til højre og venstre med de lange arme, så pladsens arbejdere retirerede. Så gik der bud efter politiet, der af erfaring mødte talstærkt op, portene ud til gaden blev lukkede, Josef lagt i håndjern og transporteret til detentionen på Fælledvej under gadedrengenes jubel og piben”.

Jens Heilbuths beskrivelse ser ud til at passe lige præcis på Joseph Williams, som ifølge Politiets registerblade har boet på en håndfuld forskellige adresser i Ryesgade. Og Jens Heilbuth beskriver ham som en godmodig type:

”Som regel havde han sin plads på en af de lave bygningers flade tag ud til gaden, her sad han på en stol og syede sække og fløjtede gemytligt dertil, ikke mindst, når han fik øje på vor nabos papegøjer – hvoraf der var mange – i burene ved de åbne vinduer (Vor nabo var hovmester og hjembragte både papegøjer og skildpadder, hvoraf huset vrimlede; hans fire drenge var opkaldt efter danske søhelte)”.

Et væld af nationaliteter
Mens de sorte dansk-vestindere var en lille gruppe i København, dukker andre nationaliteter op i stor stil – ikke mindst svenskere. Søges der i registerbladene under fødested Malmø dukker der eksempelvis alene 1250 personer op. Det er bare om at gå i gang.

Per Nielsen modtager gerne tip om spor efter sorte dansk-vestindere på mail: pern@hum.ku.dk
Skrevet af
2011-03-21 11:21:37
Hej

Artiklen er her:
http://e-pages.dk/politiken/5091/16 (Politiken 18-03-2011).
http://www.ksa.kk.dk/ .
http://www.ksa.kk.dk/nyheder/politiets-registerblade .

——————————————————————————————————–

P.S.:

En søgning på Vestindien giver 29 personer.

En søgning på Vestindien + 'Udvidet søgning' giver 121 personer.
Skrevet af
2011-03-21 16:22:20
Hej

Artiklen om "negeren fra Sankt Croix" er et interessant eksempel på, hvad en historiker mener om det fantastiske kildemateriale, som registerbladene er.
Jeg har fra starten opfattet registerbladene netop som et kildemateriale og ikke en gratis slægtsforskningsdatabase. Derfor synes jeg, det er en rigtig dårlig idé at give los, så enhver kan lægge alt muligt supplerende slægtsforskningsmateriale ind. Kilden er hvad den er.
Derfor forstår jeg egentlig heller ikke, hvorfor der skal være en afstemning om det. Dette bør de historiske fagfolk bestemme, og vi slægtsforskere og anejægere bør komme i anden række. Indtasterne af folketællinger skriver jo heller ikke kommentarer på.

Venlig hilsen Eva