Forum på politietsregisterblade.dk (2011-2018)

"Eller": Når politiet var i tvivl om et efternavn

Oprettet af
2018-01-18 10:59:00
Forfatter Indlæg
Skrevet af
2018-01-18 10:59:00
Hvordan skriver vi "eller" i et efternavn, når politiet var i tvivl og begge efternavne er anført?
Med eller uden parentes?

Eksempel med parentes:
http://www.politietsregisterblade.dk/component/sfup/?controller=politregisterblade&task=viewRegisterblad&id=3403585&searchname=polit_adv

Eksempel uden parentes:
http://www.politietsregisterblade.dk/component/sfup/?controller=politregisterblade&task=viewRegisterblad&id=1882320&searchname=polit_adv
dette eksempel er tjekket og rettet

Vi bør gøre det ens.
Og derefter overføre reglen til begravelsesprotokollerne, hvor der heller ikke står noget om det i vejledningen.

PS Jeg har søgt på:
Efternavn indeholder _eller_
Der kommer over 600 poster frem, men det er ikke nogen særlig præcis søgning. Ved ikke, om man kan isolere "eller" i søgningen.
Med venlig hilsen
Eva E, Frederiksberg
Skrevet af
2018-01-18 14:25:48
Hej Eva E

Uden parentes og uden 'eller'. Slægtsforskere søger nok med det rigtige navn.

Slægtsforskeren søger ikke på 'eller'.

Man kan skrive 'eller' i kommentarfeltet, så vi kan finde stedet og måske finde ud af hvad personen hed. Vi har jo bedre søgemuligheder end politiet havde i gamle dage.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2018-01-18 15:13:08
Hej

Så bør de jo faktisk rettes. Jeg ved ikke, hvor mange der er.

Nu har jeg rettet det ene eksempel ovenfor. Personen har (selvfølgelig) taget navn efter sit fødesogn, Vestenskov på Lolland (set kirkebog).

Men der vil nok være nogle, vi ikke lige kan finde (eksempel nedenfor), og så var det måske rart med en klar regel eller praksis.
http://www.politietsregisterblade.dk/component/sfup/?controller=politregisterblade&task=viewRegisterblad&id=2491333&searchname=polit_adv
Med venlig hilsen
Eva E, Frederiksberg
Skrevet af
2018-01-18 16:10:39
Det samme problem gør sig gældende i begravelserne, hvor en indtaster lige har stillet spørgsmålet.

En superbruger foreslår følgende - og jeg citerer vel vidende, at de 2 kilder er forskellige, men det kan måske være en inspiration. Under alle omstændigheder bør der være en nogenlunde ens praksis på området.

Ellers vil det være en god idé at vælge det ene navn i efternavnsfeltet, og så lave en kommentar i kommentarfeltet, gerne med henvisning til kirkebogen (Amt, Herred, Sogn, XXXX-YYYY (år), pagina yy, opslag zz - ,,,

Bedst hvis vi kan få rettet så mange som muligt.
Med venlig hilsen
Eva E, Frederiksberg
Skrevet af
2018-01-18 18:19:03
Hej Eva E

Det gør ikke noget at der står flere forskellige efternavne, man skal blot kunne finde dem ved en søgning i feltet 'Efternavn'.

Men hvis man er sikker på at det ene efternavn er forkert, så kan man skrive det i kommentarfeltet. Dette skal dokumenteres ved henvisninger til andre kilder (kirkebog. registerblade, mandtal, begravelsesprotokol, dødsattest).
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2018-01-18 21:16:42
Hej

Søgning på (eller i efternavndet giver 17 personer, incl. første parentes

Søgning på (eller i fornavndet giver 115 personer. der er rigtig mange på Dødebladene station 11.

Søgning på % eller % i efternavn giver 62 personer, mellemrum før og efter

Søgning på % eller % i fornavn giver 294 personer, mellemrum før og efter

588 personer


Man kan også søge efter parenteser i fornavne og efternavne

Fornavne : 677 stk. Efternavne: 609 stk.

Det er dog gengangere af dem ovenfor. Her er både kaldenavne, og navne som man er i tvivl om og blade, hvor der ikke er skrevet eller på bladet.
Venlig hilsen
Jette
Skrevet af
2018-01-19 07:44:24
Nogle blade har et indtastet fødenavn/navn før navneforandring i selve efternavnsfeltet i en parentes, i stedet for - korrekt - i feltet Fødenavn.
De er i det mindste nemme at rette (de fleste vist rettet nu)
Med venlig hilsen
Eva E, Frederiksberg
Skrevet af
2018-01-19 10:00:29
Efternavne med parentes, der betyder tvivl om stavningen, udgør "kun" ca. 150 personer, når kaldenavnene er sorteret fra.
Heri indbefattet en del poster, hvor en kvindes tilgiftede navn er tilført i parentes af politiet (man kan diskutere om de ikke bare skal blive stående)

Jeg kommer frem til tallet sådan:
Efternavn indeholder: ( [dvs. mellemrum + den første parentes]
Efternavn indeholder ikke: kl.
Efternavn indeholder ikke: kld
Efternavn indeholder ikke: kaldet

Det burde være muligt at få den korrekte form (med behørig henvisning) skrevet ind på i hvert fald nogle af posterne, i hvert fald for personer født uden for København.

Kaldenavnene er et kapitel for sig. Vi har regler for det i indtastningsvejledning punkt 3
(jeg har flyttet Rødspætte-Margrethe, Hønen, Fidusen og et par andre kulørte personager til deres rette plads i Særlige bemærkninger).
Med venlig hilsen
Eva E, Frederiksberg
Skrevet af
2018-01-19 10:34:13
Hej
Jeg husker at jeg har "bøvlet" med nogle giftenavne
Det er når kvinden har været gift flere gange og samtlige/nogle af hendes andre giftenavne står der.
Jeg har ingen eksempler her og nu, men jeg ved at bladene findes!!
MVH. Kirsten
Skrevet af
2018-01-19 13:24:15
Hej

Hvis alle efternavne skal være søgbare, så skal de indtastes i feltet 'efternavn'. Det er i det felt man vil lede efter et efternavn, både et kunstnernavn, et kaldenavn og et tidligere efternavn.

Vi har et felt til fødenavn, og der vil man lede efter et fødenavn hvis man ved at en person har fået en navneændring. Men måske skal der i søgevejledningen stå at man også skal søge efter et efternavn i det felt.

Ekstra ord (som 'eller' og 'kaldet') og parenteser skal ikke indtastes. Der er ikke nogen slægtsforskere som søger på dette. I flere tilfælde vil det være praktisk med en kommentar i kommentarfeltet så vi kan finde disse.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2018-01-19 14:22:17
Det er ikke for at tage diskussionen om kaldenavne op igen (indlægget gik på parenteser generelt og stavevarianter i særdeleshed), men i følge vejledningen:


Kaldenavn skrives typisk af politiet som (kl. Skovsø),(kl. Johansen),(kld. Merry).

Kaldenavnet indtastes i feltet særlige bemærkninger lige som politiets noter. Skriv ordet kaldet foran, undgå forkortelser og parenteser.

Et kaldenavn kan også tastes i feltet efternavn som et dobbelt efternavn, hvis man har viden om, at det enten er, har været (f.eks. før skilsmisse) eller senere bliver personens officielle efternavn.

Eksempler: Carl Emil Jacobsen, født i Skive, kaldet ”Skive” (efternavn: Jacobsen, i særlige bemærkninger: kaldet Skive.

Jens Peter Nielsen, født i Hvalsø, kaldet ”Hvalsø”. Det kan dokumenteres, at personen senere får navnet officielt, så her kan Nielsen Hvalsø indtastes i feltet efternavn. Skriv også kaldenavnet ind i feltet særlige bemærkninger: kaldet Hvalsø.



Vær opmærksom på, at udenlandske regler for personnavne kan være forskellige fra danske regler.

Med venlig hilsen
Eva E, Frederiksberg
Skrevet af
2018-01-19 14:40:53
Fra vejledningen
Jens Peter Nielsen, født i Hvalsø, kaldet ”Hvalsø”. Det kan dokumenteres, at personen senere får navnet officielt, så her kan Nielsen Hvalsø indtastes i feltet efternavn
.

Her må jeg opponerer,
Hvis der er hustru og børn på bladet får de pr. automatik også efternavnet Nielsen Hvalsø
hvilket ikke behøver at være korkt
MVH. Kirsten
Skrevet af
2018-01-19 14:50:53
Hej Eva E

Angående kaldenavne.

Reglen angående kaldenavne i vejledningen kom ind i den sidste vejledning. Reglen er aldrig blevet diskuteret ordentligt i superbrugerforum eller godkendt ved et superbrugermøde. Jeg har skrevet om det i forum, men jeg har ikke fået en forståelig forklaring.

Vi bør have et superbrugermøde angående denne regel. Jeg forstår slet ikke at man kan lave en regel hvor efternavne skal indtastes under politiets noter (= politiets særlige bemærkninger).

Det betyder jo at der i andre indtastningssystemer skal være et felt som hedder politiets særlige bemærkninger (politiets noter), og i dette felt indtaster man nogle efternavne. Det er uforståeligt. Politiets noter er til generalieblade, grønt blad, politiefterretninger osv..

Jeg forstår ikke denne bemærkning:
Vær opmærksom på, at udenlandske regler for personnavne kan være forskellige fra danske regler.

Jeg gætter på at I hentyder til Sverige, men indtastningen i Danmark og i Sverige af kaldenavne er vist ikke forskellig (undtagen i den sidste vejledning her). De fleste danske navne som ikke ender på 'datter' og 'sen' er vist kaldenavne. De indtastes i andre systemer i Danmark under 'efternavne'. I andre systemer indtaster man ikke efternavne under et felt som hedder 'politiets særlige bemærkninger'. Kaldenavne har intet med politiet eller myndighederne at gøre.

Jeg synes at vi skal have et superbrugermøde angående dette. Det er uforståeligt at efternavne hører til politiets noter. Det må også være svært at forklare det i en søgevejledning.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2018-01-19 15:13:17
Hej

Kirsten skrev:

… Hvis der er hustru og børn på bladet får de pr. automatik også efternavnet Nielsen Hvalsø …

Det er rigtigt at vi måske ikke kan vide om politibetjent Hvalsøs familie kalder sig for Hvalsø. Men her kan man så vælge kun at taste Hvalsø ved hovedpersonen. Man skal så huske at ændre efternavnet inden man gemmer, da systemet automatisk indsætter hovedpersonens efternavn. Det er da vigtigt at man kan finde politibetjent Hvalsø ved en søgning under efternavne.

Blandt mine aner og søskende til aner er det nogle som har efternavnet Post fordi faderen var postrytter. En datter har således også efternavnet Post, uden at have en stilling som post. Efternavnet Post er et kaldenavn.

Når politiet skriver at et efternavn er et kaldenavn, så er det dokumenteret at det er et kaldenavn. Der er ikke brug for yderligere dokumentation.

Efternavne skal indtastes i feltet 'Efternavn', medmindre vi får et nyt felt som hedder 'Kaldenavn'. Det kan ikke indtastes i andre felter, især ikke under politiets noter. Det er ikke kriminelt at have et kaldenavn.


—–

Hvorfor blev reglen angående kaldenavn lavet om i den sidste vejledning? Den sidste vejledning blev jo kun skrevet fordi vi gik bort fra kildetro indtastning.
Med venlig hilsen Marianne