Forum på politietsregisterblade.dk (2011-2018)

oplysninger efter 1923

Oprettet af
2012-06-24 12:57:11
Forfatter Indlæg
Skrevet af
2012-06-24 12:57:11
Hvad er visdommen i denne instruks?

Oplysninger på registerbladet dateret efter 1923 indtastes ikke. I kommentarfeltet til oplysninger om registerbladet skrives følgende: Oplysninger efter 1923.

Efter min mening må enhver relevant personoplysning på registerbladene, - f.eks dødsfald - være til gavn for de, der søger i bladene.
Ganske vist kan man jo se selve bladet (ligesom adresserne), når personen slås op, men det kunne jo være, man bare kendte eksempelvis dødsdagen.

Venlig hilsen

Henrik Larsen
Skrevet af
2012-06-24 13:14:41
Hej Henrik

På nuværende tidspunkt ved vi ikke hvor meget vi må indtaste angående oplysninger efter 1923. Der står jo en del personfølsomme oplysninger på registerbladene.

Men vi kan jo senere genfinde disse registerblade.

Folkeregisteret overtog registerbladene i 1924 og har i visse tilfælde skrevet informationer på dem.
Skrevet af
2012-06-28 21:01:36
Tak for svaret.

Da Arkivalier Online selv annoncerer indscanning af kirkebogsdata op til 1960 hhv 1969 for dødsfald, kan vi vist roligt indtaste sådanne.

Venlig hilsen

Henrik Larsen
Skrevet af
2012-06-29 05:08:57
Hej Henrik

Nej, det kan vi desværre ikke, da persondataloven og arkivloven ikke er det samme :-(
Skrevet af
2012-07-05 16:40:47
Tak for dit svar på mit indlæg.

Det gav mig anledning til at studere persondataloven lidt nærmere, for at kaste lidt lys over sagen, og bl.a. se på, om loven indeholdt nogen forældelsesfrister. Det gør den ikke.

Jeg henvendte mig derefter til datatilsynet, idet jeg skrev:

" sp. til Datatilsynet:

Emne: Forældelsesfrister.

Jeg er "indtaster" på registreringsprojektet på internettet af Politietets Registerblade, oprettet ca. 1890 - 1923.

Den oprettede database er primært brugt af slægtsforskere, men kan og vil også bruges i andre forskningsmæssige aktiviteter.

Der er opstået en diskussion om registrering af evt. oplysninger påført kortene EFTER 1923.

Jeg har i den forbindelse forgæves søgt efter forældelsesfrister i persondataloven.

§5 stk. 2 omhandler/(godkender?) også oplysninger der "alene sker i historisk øjemed" er OK.

Jeg har endvidere set i Datatilsynets vejledning, at videregivelse banale slægtsforskningsdata som fødsel, dødsfald mv er OK.

Det ville være naturligt, at slutte, at arkivlovens forældelsesfriser ville blive lagt til grund for Datatilsynets vurdering af, hvornår personoplysninger frit kan offentliggøres.

Kan dette synspunkt bekræftes?

Hvis ikke, hvad gælder så?"

……..

Datatilsynet foretrækker iflg. deres hjemmeside at afgive telefoniske svar. Det fik jeg i dag fra hr. Dana Safin, jurist i Datatilsynet.

Han oplyser, at Persondataloven alene omhandler generelle regler og at forældelsesfrister alene reguleres af Arkivloven.
Altså 50 år for "banale" data (1962) og 80 år for personfølsomme data (1932).

Her må som tidligere nævnt rigsarkivets egen praksis for offentliggørelse kunne lægges til grund. (Indscaninng af Kirkebøger og folketællinger)

Om andre oplysninger på registerbladene vil kunne betragtes som "personfølsomme" vil iflg. Datatilsynet bero på en konkret vurdering. F.eks. hvis der er nogen der klager.

Det er i sidste ende rigsarkivaren, der i denne forbindelse afgør, hvad der er "god registreringsskik" og mere eller mindre følsomt. Juristen fandt det derfor en god ide at henvende sig til rigsarkivaren herom, inden der var nogen, der klagede.

I den forbindelse stillede jeg i vor samtale et tillægsspørgsmål m.h.t forældelse i forhold til personnumre. Som det vil huskes, gik rigsarkivaren nærmest i selvsving, da der dukkede et personnummer op i forbindelse med offentliggørelsen af kirkebøgerne. Sagen blev reddet ved en behjertet indsats fra frivillige fra DIS Danmark, der kunne sikkerhedsgodkendes (!!)

Datatilsynets vurdering var i denne sammenhæng en max. forældelsesfrist på arkivlovens 80 år ville gælde. På et eller andet tidspunkt må selv cpr..numre jo forældes.

Min konklusion må stadig være: Ingen fare ved at registrere oplysninger om fødsel, giftermål og død efter 1923. (De oplysninger er der i øvrigt vist ikke så mange af). Med hensyn til andre oplysninger behøver man så "kun" at rette henvendelse til Rigsarkivet.

Venlig hilsen

Henrik Larsen



Henrik Larsen
Skrevet af
2012-07-06 04:15:22
Hej Henrik

Mit svar bygger udelukkende på, hvad Styregruppens (Lars Peter) svar til Superbrugerne var, for et års tid siden.

Jeg er ikke (personligt) enig med Styrergruppen for Projektet, om et "skille-år" 1923, det en diskussion, der har ligget et års tid.

Jeg tror 1923 er sat af forsigtighed, men Lars Peter ville undersøge sagen nærmere, det var i aug-sep 2011. !!

Vi støder jo også ofte på person-dataer der går efter 1932, her er det vel mest politiets noter vi skal være opmærksomme på.

Så vi må nu afvente svar fra Projektet Styrergruppe. De må jo have undersøgt dét nu ?? :dry:
Skrevet af
2012-07-06 08:12:52
Hej Henrik

Det er spændende at læse det som du har fundet ud af. :)

Der står lidt om slægtsforskning og persondataloven her:
http://www.datatilsynet.dk/borger/slaegtsforskning/ .

Man kan også finde en del ved en Google-søgning:
persondataloven+slægtsforskning.

Der står lidt om personnumre her:
http://www.sa.dk/media(2793,1030)/Rapport_om_tilg%C3%A6ngelighedspraksis_2007.pdf .

Angående personnumre så må det være logisk at man ikke offentliggør nulevende personers personnumre. (Ældste i Danmark: http://perhag.mono.net/ ).

Der står personnumre i Statstidende under dødsboer ( http://www.statstidende.dk/ ) ( https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=93815 : Lov om Statstidende: § 5 Stk. 3. Personnumre må kun offentliggøres ved proklamaer i dødsboer, jf. dog § 6, stk. 3.).
Skrevet af
2012-07-09 20:23:10
Det kunne nok være en god ide at rykke styregruppen, næste gang du taler med dem.
:)
Henrik Larsen
Skrevet af
2012-07-13 07:03:58
Hej alle

Det er et godt arbejde Henrik har udført :)

Grænsen ved 1923 er sat både fordi registret officielt stopper der og for at være på den sikre side mht. persondata. Men jeg vil sende den videre til styregruppen for at vi kan få spørgsmålet vendt igen. Det ville jo være rart at vi kan få alt med ;)
Skrevet af
2012-08-14 09:34:22
Foranlediget af en række indlæg på forum om, hvilke tilgængelighedsfrister der skal gælde for databasegørelse af oplysninger fra Politiets Registerblade har Jeppe Christensen bedt mig komme med en udtalelse.

I Københavns Stadsarkiv følger vi udviklingen i reglerne på tilgængelighedsområdet meget nøje, især i krydsfeltet mellem arkivloven og persondataloven, og vi er i løbende dialog med både Statens Arkiver og Datatilsynet om emnet. Det er et indviklet område, og reglerne levner ofte et rum for fortolkning, som forskellige eksperter udlægger forskelligt, men det er naturligvis til enhver tid mit ansvar, hvordan Københavns Stadsarkiv fortolker reglerne på området. Hvis I, som er frivillige i relation til projekt Politiets Registerblade, eller andre med interesse for Københavns Stadsarkiv, har kommentarer eller ønsker til noget Stadsarkivet laver, er I til enhver tid velkommen til at skrive til mig. Men tilgængelighedsspørgsmål egner sig ikke til diskussioner på forum. Jeg skal også anmode om, at henvendelser til Datatilsynet og Statens Arkiver om konkrete spørgsmål vedr. tilgængelighed til arkivalier, som er mit ansvar, altid går gennem Stadsarkivet.

Når det er sagt, har vi i Styregruppen genovervejet beslutningen om, at oplysninger, der er påført registerbladene efter 1923, ikke må indtastes i databasen og bestemt, at oplysninger i registerbladene kan registreres i databasen, når den sidste indførelse på arkivenheden (i dette tilfælde det enkelte registerblad) er 75 år gammel.

Afslutningsvis vil jeg endnu engang sige jer alle sammen en varm tak for det kæmpe store arbejde i gør med at skabe en digital tilgængelig – og søgbar udgave af Politiets Registerblade.

Mvh Kristian
Skrevet af
2012-08-14 10:09:51
Hej alle

For arbejdet med indtastning betyder dette rent praktisk:
• Noteringer der er påført bladene tidligere end 1936 kan frit transkriberes og tilgængeliggøres.
• Hvis registerbladene indeholder oplysninger der er påført bladene senere end 1936, skal Stadsarkivet i hvert enkelt tilfælde tage stilling til deres mulige tilgængeliggørelse.

Jeg vil lige vende med superbrugerne, hvordan vi videre skal håndtere dette.