Superbrugerforum på kbharkiv.dk (2016-2020)

Helga, Bo og Jeppe - Søgemuligheder og input

Oprettet af
2018-01-10 14:36:54
Forfatter Indlæg
Skrevet af
2018-01-10 14:36:54
Hej Helga, Bo og Jeppe

Det er rigtig spændende med udviklingen af de nye søgefaciliteter. Det er i den anledning, at jeg tillader mig at skrive til jer, og fremkommer med brugerinformationer, der kan være nyttige for jer at vide i arbejdet. Så jeg håber på, at disse input vil blive inddraget. (Der sendes to beskeder, da indlægget er for langt til en besked i det interne forum. Håber, at I vil modtage indlægget i samme positive ånd, som det er udfærdiget, hvor der er taget udgangspunkt i viden om brugere på diverse niveauer)

Først roser.

Politiets Registerblade virker helt fantastisk. Det er nemt som bruger at give ganske få tegn i få felter for at få resultater, der er anvendelige til videre formål. F.eks. videre tilgang til mandtaller, begravelsesprotokoller m.v. Det er den søgefacilitet, der fungerer allerbedst og altid giver svar.

Når der arbejdes med søgefunktioner i begravelsesprotokollerne, skal der faktisk tænkes en del. Mange felter er nødige at udfylde for i virkeligheden blot at få et resultat.

Alene præsentationer af brugerfladen og stedet, hvor indtastninger skal foretages, virker meget mere komplekst end f.eks. brugerfladen på Politiets Registerblade.

Hvis der er tale om at tilgå systemerne som slægtsforsker, så skal det helst være så lidt som muligt, der skal tastes ind (i hvert fald i første omgang), for at systemet bliver brugt. Hvis det er svært, og hvis det kræver for meget, så finder brugerne andre veje, eller stiller spørgsmål i dertil indrettede fora. (F.eks. Genealogisk forum)

De fleste forstår sig på Registerbladene og f.eks. Family Search. Den sidste er efterhånden det bedste sted at søge, når man ønsker en god orientering. Der er altid bid, og endda direkte adgang til kirkebøger, folketællinger, skifter m.v. Det er faktisk ret godt arbejde, de gode mennesker har fået foretaget. Når jeg foretager søgninger, hvor der både ønskes det ene og det andet, så er det stedet, der bliver anvendt. (DFS og DDD bruges næsten aldrig mere!)

Når jeg har behov for f.eks. at finde en eksakt begravelse, er det hurtigere for mig at søge selve protokollen og bladre manuelt, end at bruge den søgefunktion, der er tilgængelig lige nu. Jeg er klar over, at der stadig mangler en del desangående, og vil nederst i denne meddelelse give nogle input på, hvad der absolut skal indbygges, for at skabe en god funktionalitet.

Ønsker til Brugerflade:

Meget gerne som Poliltiets Registerblade. Altså ingen ”dropbokse” – alle felter skal være tilgængelige og til at se. Altså åbne som på PR.

Indhold i den nye ”søgemaskine” (Begravelse/Registerblade/Andre??):

1. Nyttige felter i uprioriteret orden, som skal kunne ses på én gang på brugersiden:

a) Fornavn
b) Efternavn
c) Fødenavn
d) Køn
e) Dødsårsag
f) DødsÅR (svarer til ProtokolÅR)
g) Løbenummer (På begravelse!!)
h) Dødsdato
i) Erhverv
j) Arbejdssted
k) Gade
l) Resten af Danmark/Verden
m) Institution/sted
n) Civilstand (Ved dødsfald!!)
o) Kapel
p) Sogn
q) Kirkegård
r) Dødssted (figurerer ikke på listen nu!)
s) Kommentar

2. ALLE felter skal indeholde og default opsættes med typen: (Indeholder)
3. a) Fornavn (med mulighed for jokertegn, som i alle maskiner er %)
4. b) Efternavn (med mulighed for jokertegn, som i alle maskiner er %)
5. c) Fødenavn (SUPERVIGTIG! – Især i de ældre tider, var det mest almindeligt, at det var kvindens eget navn, altså fødenavn, der blev anvendt overfor myndighederne både i folketællinger, ved fødsler af børn og alt muligt andet. Altså Lars Poulsens hustru Anne Pedersdatter)
6. d) Køn er fint at have med og også få indbygget i Politiets Registerblade (det kan både optimere og samtidig begrænse søgninger. (Det er så ikke repræsenteret i dag))
7. e) Dødsårsag (Supervigtigt at der kan søges på dele af et ord for at få hit)
8. f) Dødsår (ProtokolÅR) – Det er et must, at der med ét snuptag blot kan vælges et helt specifikt år, uden at skulle gøre en masse anstalter med større end og mindre end.
9. g) Løbenummer på begravelse (Sikkert mindre vigtig – hvem kender nummeret på en begravelse? – Det kan have en god værdi, hvis alle databaser er merget, og at man alene, hvis vidende om begravelsesløbenummeret, kan indtaste dette og så få resultater fra samtlige databaser, der udbydes under Københavns Stadsarkiv.
10. h) Dødsdato (Skal være nemt at anføre – god idé at skele til f.eks. måden der skrives fødselsdato på i Politiets Registerblade) – og eventuelt med mulighed for, at denne kunne være lidt ”løs” (altså indeholder november måned XXXX)
11. i) Erhverv (Bør opsættes som i PR – mulighed for at skrive få tegn og anvende jokertegn. God idé at lade både nudansk og gammelt forblive i databasen. Det giver søger langt flere muligheder for at få hit.) ((EN TILFØJELSE I FORBINDELSE MED TASTNING OG BRUGERFLADE HERTIL: Ændring af feltet Erhverv til: Erhverv, Titel, Stilling!!))
12. j) Arbejdssted (God idé at bibeholde de indførsler, der alle er foretaget og uden at merge med f.eks. institutionslisten. Det kan for slægtsforskere give indikationer af, hvor forfaderen i hvert fald har befundet sig på et givet tidspunkt.)
13. k) Gade (Skal kunne søges med få tegn og på en eller anden måde gerne være merget med felterne 14 l) og 15 m). – Det vil give værdi for brugerne, som i første omgang ikke spekulerer på, om det er et skib, en gade eller et sted i omegnen af København)
14. l) Resten af DK/Verden (Se punkt 13 k))
15. m) Institution/Sted (Se punkt 13 k))
16. n) Civilstand v/dødsfald (Kan være en hjælp, og også det modsatte.)
17. o) Kapel (Vigtigt at de angivelser, der kan findes vedrørende kapel, sogn og kirkegård matcher de begreber brugerne kender i dag. Eventuelt datanormalisering med spejl til Statens Arkiver, hvor dedikeret stave- og strukturmetodik er oprettet.)
18. p) Sogn (Se punkt 17 o))
19. q) Kirkegård (Se punkt 17 o) plus også indførsel af københavnske kirkegårdsnavne, der f.eks. kan vælges ud fra tilgængelige informationer f.s.v.a. de københavnske kirkegårde. (Her vil det også være en glimrende idé med enten link til forklarende materialer, eller direkte forklaring om, hvordan strukturen var opbygget på kirkegårdene.
20. r) Dødssted (Skal medtages i søgefunktion. Her bør steder og adresser også indlægges. Vil være en stor hjælp i senere søgninger. Der skal kunne søges med jokertegn)
21. s) Kommentar (Skal kunne kombineres med andre ønskede søgefunktioner, og der skal kunne søges med få tegn samt jokertegn %)
Glad hilsen og god dag
Birthe Mylius Grønvold Kroman

Profiler:
genealogiskforum.dk: http://genealogiskforum.dk/
Genealogisk forum på Facebook: https://www.facebook.com/groups/genealogiskforum/
Facebook: https://www.facebook.com/birkro
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/birthekroman/
Skrevet af
2018-01-10 16:24:09
TILFØJELSE 1

Præstentation af søgning. - Det er vigtigt, at der præsenteres så meget som muligt i søgningerne. Lige nu mangler f.eks. præsentation af "kapellet". - Mange gange findes yderligere informationer om den afdøde netop i kirkebogsprotokollen på kapellet. Så venligst også den på i selve præsentationen.
Glad hilsen og god dag
Birthe Mylius Grønvold Kroman

Profiler:
genealogiskforum.dk: http://genealogiskforum.dk/
Genealogisk forum på Facebook: https://www.facebook.com/groups/genealogiskforum/
Facebook: https://www.facebook.com/birkro
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/birthekroman/
Skrevet af
2018-01-12 14:21:26
Kære Birthe
Tusind tak for dit lange, gode input til søgningen. Det er værdsat og bliver ikke glemt. Vi skal nok få kigget på dem hver især.

Jeg kan se, at vi allerede har en del af de ting, du nævner, med i den nye søgning, som vi lancerer lige om lidt. Vi har forsøgt at opnå to ting med den nye søgning, både at give brugerne mulighed for at søge på tværs af kilder (politiets registerblade og begravelserne) og samtidig give dem en søgning, som var så let at gå til som muligt. Jeg tror, at vi er nået et pænt stykke af vejen.

Samtidig bliver søgningen også meget mere synlig på hjemmesiden. Lige nu er søgningen på begravelsesprotokollerne jo gemt lidt væk, som du også meget rigtigt har påpeget. Nu er vi så langt, har så mange begravelser indtastet og får etableret tværgående søgning med registerbladene, at vi godt tør tage næste skridt og få søgningen bredt ud og gjort mere synlig på hjemmesiden.

Mange hilsner :)
Helga