Forum på kbharkiv.dk (2016-2020)

Diverse kilder i Kildetasteren

Oprettet af
2017-02-19 11:55:18
Forfatter Indlæg
Skrevet af
2017-02-19 11:55:18
Hej Signe, Helga og Jeppe

Ved et foredrag sagde I at vi kunne komme med ønsker til diverse kilder til Kildetasteren.

Jeg ønsker en indtastning af navneregistret til Borgerskaber:
http://www.kbharkiv.dk/sog-i-arkivet/kilder-pa-nettet/borgerskaber .

I forbindelse med foredraget var der også nogle som nævnte Mandtalslisterne.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2017-02-20 09:12:50
Hej Marianne
Tak for dit forslag. Vi har pt. ikken en plan om at have en parallel indtastningsopgave, selvom det er muligt i Kildetasteren.
Når de første 12 protokoller er næsten indtastet vil vi åbne for flere. Forskerne har efterspurgt 1880'erne, så dem vil vi prioritere, men vi vil også have noget nyere som er lidt lettere at læse.

Når den første opgave med protokoller fra 1863-1912 er færdigtastet, så ville det være oplagt at fortsætte med 1913-1940. Mens vi holder lidt igen med de gamle fra 1805-1862, som er meget svært læsbare.
Vi er meget interesseret i at høre om der er for mange eller for få. Målet er at der et tilpas udvalg af protokoller, både nogle der er lette at gå til og nogle som er mere udfordrende.
Mange hilsner fra
Jeppe
Digitalarkivar ved Københavns Stadsarkiv
Skrevet af
2017-02-20 11:29:24
Hej Jeppe

Det ville ellers være fint med indekseringer af andet materiale i Kildetasteren. Det kan så senere udvides til en fuldtastning. Man får hurtigt gjort mange navne søgbare ved indekseringer.

Personligt vil jeg gerne indtaste et sammenhængende område i en begravelsesprotokol., så jeg nemt kan genfinde mine indtastninger for på et senere tidspunkt at læse korrektur på dem. Jeg har valgt et område langt inde i to protokoller, men når der ikke er så mange protokoller at vælge imellem, så kommer der indtastere alle vegne. Så jeg foretrækker at der er mange protokoller at vælge imellem så vi kan sprede os. Der er ikke nogen grund til at vi alle indtaster i de samme områder.

Jeg vil meget gerne være med til at indtaste de ældste protokoller. Jeg synes at det er nødvendigt at slå personerne op i kirkebøgerne da det er mere læseligt dér. Så derfor slår jeg alt op i kirkebøgerne. Jeg synes at I skal lægge de meget gamle begravelsesprotokoller på nettet (1805-1862).

Det er svært at læse teksten i de meget gamle begravelsesprotokoller (1863 og 1870), bl.a. fordi der er brugt en del forkortelser af ordene. Desuden kan skriften være utydelig. Men når man har indtastet samme sted i et stykke tid, lærer man at tyde nogle af ordene (f.eks. gadenavnene) og forkortelserne.

Kort sagt:
Der må meget gerne være mange begravelsesprotokoller at vælge imellem.
Der må meget gerne være mange begravelsesprotokoller med gotisk skrift.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2017-02-20 14:29:41
Hej

Jeg er meget enig med Marianne i, at der er mange fordele ved at indtaste i et sammenhængende område, og at der skal være mange
protokoller at vælge i mellem. Det vil også gøre det lettere for den enkelte indtaster at vælge et passende niveau.

For mig at se, så er der mangel på protokoller i området 1880 - 1910. Der er trængsel i de ledige protokoller.
Venlig hilsen

Jens Thomassen
Skrevet af
2017-02-20 14:38:39
Jeg vil da gerne være fortaler for et begrænset antal - men gerne flere end nu. Der skal være en spredning i sværhedsgrad og tid, men det bør også være sådan at der er et begrænset antal i gang således at de kan afsluttes inden for et overskueligt tidsrum, og for at listen ikke skal blive alenlang. Men man kunne da godt være hurtigere til at åbne nye protokoller til erstatning for dem der er afsluttede.
Ole
Skrevet af
2017-02-20 15:11:55
Hej

Det hele skal jo indtastes så jeg synes godt at vi kan sprede os over mange protokoller. Man kan så skrive hvor mange procent af en protokol som er indtastet. Sådan bliver det gjort på 'Politiets registerblade'. Her mangler vi stadigvæk indtastningen af ulæselige blade og 'flere blade på et billede'. De kan først indtastes når vi har erstattet de ulæselige blade med nyskannede blade. Dette arbejde foregår lige i øjeblikket.

Vi behøver ikke et fint design som viser os at en indtastning af et år er færdigt. Det fylder også ret meget, og derfor kan listen komme til at fylde meget hvis alle årstal skal være på listen. Jeg synes at et brugervenligt webdesign er vigtigere end et flot design.

Desuden kan man ikke fjerne de færdige årstal. Vi skal have mulighed for at kunne klikke os igennem dem for at finde vores indtastninger.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2017-02-21 15:36:45
Jo, alt skal indtastes, men der er som I selv er inde, på flere hensyn at tage. Af de oprindeligt 11 protokoller, er fire færdige og to-tre bliver det inden for få uger. Var det ikke en mulighed at ca. hvert femte år blev frigivet, gerne et halvt år ad gangen, således at forskningen i løbet af dette kalenderår ville have adgang til et statistisk bredt materiale og dermed kunne foretage præliminære undersøgelser af hvad materialet kan bruges til, og hvordan visse parametre opfører sig over tid. Så har vi samtidigt tilgodeset forskellige interesser i indtasterkorpset. Så vidt jeg husker, skrev Signe at der nu er ca. 70 indtastere, og jeg kan slet ikke se at vi udnytter det potentiale.
Bh. Ole
Skrevet af
2017-02-21 17:12:16
Hej

Det behöver också korrekturläsas, där är ju fel som behöver att rättas och det saknas upplysningar där det inte går att felanmäla därför det finns ingenstans att felanmäla det.

Jag förstår ej varför här inte tillåts korrektuläsning.

När ett protokoll är färdigt kan det ju gå till korrekturläsning.
Skrevet af
2017-02-22 12:25:06
Hej alle

Tak for alle input.
Det er jo tydeligt at se, som Ole også skriver: af de oprindeligt elleve protokoller er fire færdige og inden for få uger bliver de næste to-tre protokoller også færdige. Der er selvfølgelig også noget fejlretning og korrekturlæsning, men ellers er der jo virkelig ved at komme skred i tingene :).

Jeg har læst alle jeres bemærkninger (mange - få protokoller), frigivelse af hvert femte år et halvt år ad gangen osv. Jeg tager dem med til vores næste møde. Og ja, vi skal have lagt nogle flere protokoller ud.

mange hilsner
Helga
Skrevet af
2017-02-22 12:35:17
Hej Helga

Findes der en nem måde hvorpå man kan genfinde sine egne indtastninger. Jeg vil meget gerne læse korrektur på mine egne indtastninger og også opdatere indtastningerne da der er sket en del ændringer siden vi startede.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2017-02-24 08:39:35
Hej Marianne

Hvis du var almindelig bruger, ville jeg foreslå dig at gå ind på Min Side - klikke på en protokol og vælge Fortsæt. Alle de poster, man selv har indtastet, står med en Ret post. Det duer bare ikke, når man er superbruger, da man har adgang til at rette alle poster.

Men vi har det på ønskelisten - at man skal kunne fremsøge sine egne indtastede poster.

mange hilsner
Helga
Skrevet af
2017-02-24 09:33:48
Hej Helga

Jeg er almindelig bruger på begravelsesprotokollerne, så jeg kan godt se de poster som jeg kan rette og som jeg har indtastet, men i starten har jeg set på forskellige ruller og så bliver der en del som jeg skal klikke mig igennem. Nu prøver jeg at indtaste sammenhængende områder i de to ældste protokoller.

Det bliver godt når man kan genfinde sine egne indtastninger.
Med venlig hilsen Marianne
Skrevet af
2017-02-24 09:41:54
Hej Marianne

Det er jo rigtigt :).

Ja, det ville være bedre, hvis man systematisk kunne fremsøge sine egne poster.

mange hilsner
Helga
Skrevet af
2017-03-02 09:04:15
Hej alle
Vi har lige åbnet for 10 nye protokoller :)
5 protokoller fra 1880'erne og
5 protokoller fra 1900'erne
God tastelyst!
Mange hilsner fra
Jeppe
Digitalarkivar ved Københavns Stadsarkiv