Forum på kbharkiv.dk (2016-2020)

Indtastning af dødssted (udenbys personer)

Oprettet af
2018-03-09 19:44:47
Forfatter Indlæg
Skrevet af
2018-03-09 19:44:47
Hej Helga

Der er lidt forskellig praksis med indtastning af dødssted for personer, der er hjemmehørende i provinsbyer eller andre steder uden for København. I tilfælde af at dødsstedet ikke er et hospital eller en klinik, der står på listen:

1. Nogle skriver bare dødsstedet (en adresse) i kommentarfeltet.
2. Andre bruger "Anden adresse i København" + ovenstående, men det kan se lidt mærkeligt ud, når personen ingen adresse har i København i forvejen.
3. Atter andre bruger *skal oprettes (hvad er svaret?) eller undlader at indtaste dødssted.

Jeg ville umiddelbart vælge 2. uanset det lidt ulogiske i det, men er det rigtigt?
Venlig hilsen Eva E
Skrevet af
2018-03-10 01:22:59
punkt 3 er i hvert fald forkert. Vi kan ikke oprette enkeltadresser som f.eks. Studiestræde 142 som dødssted bare fordi en enkelt person måtte dø dér.
Jeg bruger selv punkt 1 (skriver "Dødssted: …."), jeg opfatter punkt 2 som dobbeltkonfekt
Men jeg synes nu ikke, at punkt 2 er så ulogisk endda. Med "anden adresse i København" menes ikke adresse nr. 2 i København, men blot en adresse som er en anden end de øvrigt angivne (Blegdamshospitalet, Alm. Hospital, …). Denne anden adresse skulle så helst være specificeret i kommentarfeltet. "Anden" er altså en oplysning til indtasteren.
Skrevet af
2018-03-10 02:54:39
Hej
Det er vejledningen der ikke er opdateret. Man vælger 'uden for København' og præciserer i kommentarfeltet.
bh. Ole
Skrevet af
2018-03-10 15:04:59
Hej Ole,
Du mener vel, at man indtaster "Anden adresse i København" - og specificerer i kommentarfeltet. For jeg opfatter da Evas spørgsmål som "Hvad gør vi med personer, som bor uden for København, men som dør her?" Her kan "anden adresse" opfattes anderledes end tiltænkt, da de jo ikke har en "første" adresse.
Vi er meget enige om, at vejledningen kunne trænge til en opdatering og ikke bare mht. dødssted.
jeg kunne f.eks. godt tænke mig, at den nævnte
- muligheden for at anvende % og _ ved indtastning til dropdown-lister, f.eks "ca%ø" for cancer øsophagi
- muligheden for at vælge ved hjælp af Tab (kun Enter er nævnt)
Skrevet af
2018-03-10 17:15:37
Hej Bjørn
Jeg mente faktisk hvad jeg skrev, men havde nok også en ide om at jeg ikke forstod hvori problemet skulle bestå.
bh. Ole
Skrevet af
2018-03-12 10:52:23
Hej alle

Jeg er nok også lidt i tvivl, om hvad problemet består i.

Her har vi Ida Christine Jensen: https://www.kbharkiv.dk/sog-i-arkivet/sog-i-indtastede-kilder#/post/burial-130991
Bopæl: Holbæk (resten af Danmark/verden)
Død: Rigshospitalet.

Hvis hun var død på en tilfældig adresse i København, ville jeg have valgt 'Anden adresse i København'.
Har jeg forstået det rigtigt? Eller har I et eksempel, der kunne give anledning til tvivl?

mange hilsner :)
Helga
Skrevet af
2018-03-12 14:13:31
Problemet er af sproglig art, relateret til ordet "Anden". Hvis Ida havde boet i Bredgade, så havde Store Kongensgade 14 været en anden adresse i København. Men nu bor hun i Holbæk. Hvordan kan Store Kongensgade 14 så være en anden adresse i København? Anden end hvad?
Måske burde det bare hedde Adresse i København?
Skrevet af
2018-03-12 14:17:43
Hej Bjørn

Jeg tror, at tanken med Anden adresse i København forstås som Anden adresse i København end Blegdamshospitalet, Rigshospitalet og de andre dødssteder, vi har oprettet.

Mange hilsner :)
Helga
Skrevet af
2018-03-12 14:39:15
Hej Helga,
Det er jeg helt med på, men det giver jo kun mening, når man ser listen i sin helhed. Og det gør man jo aldrig! (med mindre man indtaster %%)
Skrevet af
2018-03-14 16:13:43
Hmm! Det er ikke let at lære gamle cirkusheste nye numre.
Jeg slog nemlig vejledningen op, og der står heldigvis at dødsstedet "kan" og ikke "skal" indtastes. Når der i "fra kapel" har stået "hjemmet" har jeg nemlig ikke udfyldt dødsstedet.
Hovedproblemet med indtastning af dødssted mener jeg er, at hvis man ikke har den autoriserede liste klistret op på indersiden af øjenlågene, er man henvist til at forsøge sig frem med et forbogstav, fordi man kun får at vide, at man skal bruge en mulighed fra listen, men ikke får en drop downliste med mulighederne.
Husker man (man = mig i en hel del tilfælde) ikke lige, at der udover "anden adr. i Kbh" også er en, der hedder uden for København og ikke taster et "U" bliver man jo ikke mindet om muligheden, som vist i øvrigt er kommet til for ikke så længe siden.

Venlig hilsen

Henrik Larsen

PS. Nu ser jeg, at Bjørn skriver, at man kan få liste ved at skrive %%. Det havde jeg ikke lige tænkt på. Så tilføj "Skriv %% for at se listen"
PPS Ordet Anden står vist som Anden privatadresse. Men meningen er jo "forskellig fra (de listede) institutioner" . Hvad med at skrive "andet steds i Kbh - se kommentar", "provinsen - se kommentar", "udlandet -se kommentar".
Skrevet af
2018-03-15 02:31:51
Jeg kan godt lide Henriks forslag med "se kommentar", så indtasteren huskes på, at valget skal præciseres. Dog er jeg ikke så meget for "andetsteds". igen, andet end hvad? Ja, andet end dem på listen - som man ikke kan se.
Mit forslag: Adresse i København - se kommentar, Adresse på institution - se kommentar, Adresse i provinsen - se kommentar, Adresse i udlandet - se kommentar.
I øvrigt kan der vel ikke være mange, der er døde i udlandet og som bliver begravet i København?
PS. Hvorfor står Professor Rovsings klinik to gange på listen over dødssteder?
Skrevet af
2018-03-15 09:07:32
Hej alle
Jeg tror, vi lader den være her.

Dødssted optræder jo forholdsvist sjældent og er typisk skrevet til i hånden. Der var flere indtastere, som gerne så det indtastet, og derfor oprettede vi feltet 'Dødssted'. Og vejledningen rammer egentlig meget godt plet, gør den ikke? De store hospitalet er oprettet, alle mulige privatadresser er ikke, brug *Skal indtastes, hvis du er i tvivl.

Professor Rovsings Klinik skal selvfølgelig ikke stå der to gange. Det får vi set på.

Mange hilsner :)
Helga
Skrevet af
2018-03-15 15:34:16
Hej Helga,
det kan da godt være, vi er blevet for nørdet, men jeg synes nu minimum, at Bjørns oplysning om at man i det mindste kan få listen at se ved at taste "%%" skal med i forbindelse med den ellers ret uoplysende tekst "du skal vælge et sted fra listen", som man jo ikke kan se.
Venlig hilsen

Henrik Larsen
Skrevet af
2018-03-16 08:58:54
Hej Henrik

Det er bestemt ikke for nørdet. Tværtimod er det et godt trick at kende den genvejstast, og der er mange, der ville kunne få glæde af at kende den. Jeg beklager, hvis jeg ikke har været klar nok i min udmelding, for den er selvfølgelig tilføjet til listen over rettelser til vejledningen.

Mange hilsner :)
Helga