Forum på kbharkiv.dk (2016-2020)

Fif til tastning

Oprettet af
2017-12-22 12:59:49
Forfatter Indlæg
Skrevet af
2017-12-22 12:59:49
Hej

Der er kommet så mange nye navne på tasterlisten, og det er herligt, og det gav inspiration til at lave disse små informationer.

Hermed nogle forskellige gode idéer til tastningen, således det forhåbentligt bliver lidt nemmere. Det kan selvfølgelig bruges, som det passer den enkelte indtaster bedst uanset om man er ny eller gammel i gårde med projektet.

Fornavn: Eventuelle udfordringer ved læsning, tast: Kan ikke læses
Efternavn: Eventuelle udfordringer ved læsning, tast: Kan ikke læses
Alder - år: Her tastes altid 0, hvis afdøde er under 1 år gammel
Alder iøvrigt: Tast alene, hvad der står i bogen (står der f.eks. 4 3/4 md, ja så er det 0 år, og 4,75 mdr)

Adresse/Instituion/Andet sted i DK-Verden:

Fif:

o Ligner det vej eller gade, tastes i gadefeltet, hvor de fleste gader ligger i listen. Ellers bed om: Skal oprettes.

Ufordringer med læsningen/tydningen: Kan ikke læses

o Tyder noget på institution, så tastes i institutionsfeltet.

Prøv med forskellige bogtaver, og se om der kommer et match. Udebliver resultat, så skriv: Skal oprettes

Alle former for skibe noteres i institutionsfeltet. Det betyder, at der er rigtig mange af disse, der skal noteres: Skal oprettes

Alt udenfor København, skrives under Andet sted i DK-Verden. Hvis der er tale om en udenlandsk adresse, så skrives landet først efterfulgt af (komma), og herefter resten af informationen.

o Andet sted i DK-Verden: Alt udenfor København, skrives under Andet sted i DK-Verden. Hvis der er tale om en udenlandsk adresse, så skrives landet først efterfulgt af (komma), og herefter resten af informationen.


Erhverv og Arbejdssted:

o Erhverv: Der er oprettet næsten 4.500 erhverv. Den nudanske stavemåde første, og i mange tilfælde efterfulgt i parantes af tidligere stavemåde(R), eller den stavemetode, der er set i protokollerne.

Det betyder, at hvis man f.eks. taster blindskrift, så kan der tastes faktisk, som skriver har indført begravelsen, og erhvervet bliver fanget i listen. Ellers prøv med nogle af de bogstaver, der kan læses og se de tilbud, der fremkommer på listen.

Er erhvervet ikke repræsenteret på listen eller er umuligt at læse, så anvend venligst enten: Skal oprettes eller Kan ikke læses. Anmodningen håndteres hurtigst muligt.

Et par erhverv, der sådan set ikke hører til er disse, der er anvendt meget ofte:

1) Plejebarn: ple
2) Barn/Barnet: barn
3) Madam (Madame - Mdm): mad
4) Frøken: frø
5) Frue: fru
6) Enkefrue: enkef
7) Enkemadam: enkemad
8 ) Jomfru/Jfr: jom

o Relation til erhverv: Hvem er personen? Der er en del muligheder at vælge imellem. De mest anvendte er disse listede, og nås når der tastes med de forkortelser, der anføres her (handler det om andre så vælg fra listen):

1) Eget Erhverv: e
2) Ægtefælles Erhverv: æ
3) Ægtefælles tidligere erhverv: F.eks. en enke efter Skræddermester - Tast: ææ
4) Forhenværende, nu pensionist: ff

o Arbejdssted: Mange arbejdssteder ligger i listen, og mange med både nudansk og tidligere stavemåde. Findes arbejdsstedet ikke, så bed om oprettelse.

Arbejdsstedet tastes kun, hvis det direkte står i posten.


Civilstand: Tastes kun på voksne personer, eller hvis det direkte er noteret i protokollen. Civilstanden tastes kun, hvis den er skrevet, eller hvis der er stor sikkerhed for vedkommendes civilstatus.

o Gift: g
o Ugift: u
o Enkestand: e

Dødsårsag: Er et helt kapitel for sig selv, og meget vigtigt, at det bliver helt rigtigt. Tvivl, så skriv: Skal oprettes eller Kan ikke læses.

o Kan de første bogtaver læses i en dødsårsag, så prøv med disse og se tilbuddet fra listen, der er enorm lang
o Kan bogstaver midt i ordet identificeres, så brug nogle af disse som søgekriterier og se, hvilke tilbud, der fremkommer
o Er der tale om lang forklaring f.eks. Hængning p.g.a. økonomiske sorger og bekymringer, tastes således (flere dødsårsager oprettes)- og der efterfølges med kommentar med hele forklaringen i kommentarfeltet

1) Hængning
2) Formentlig selvmord
3) Evt. Skal oprettes

Hvis der direkte står, at der er tale om selvmord, er der en længere liste med muligheder, eller stadig den sikre mulighed: Skal oprettes.

o Mange dødsårsager kan ligne hinanden. F.eks. anvendes ordet pulmonum i forskellige stavevariationer og både som selvstændig årsag, og også som "efternavn" til mange andre dødsårsager. Husk at finde den rigtige

Dødssted: Tastes kun, når det direkte står i posten. - Mange hospitaler er lagt ind som dødssted. - Prøv at kigge på listen, der er forholdsvis beskeden. Ellers et par tastefif:

o Almindeligt Hospital: alm
o Kommunehospitalet: kom
o Frederiks Hospital: fred


Fra Kapel: Der er rigtig mange muligheder. Vær opmærksom på teksten i bogen. Her et par tricks til hurtig tastning (der skal naturligvis efterfølgende vælges fra listen om det er kirke, kapel eller andet):

o Kapel på Kirkegård: kapel på
o Helligånds: helligå
o Frue: frue
o Vor Frelser: frels
o Holmen: holm


Sogn: Vælges og tastes kun, hvis det er noteret i protokollen. Eksempler:

o Sankt Petri: pet
o Sankt Johannes: joh
o Sankt Matthæus: mat

Til Kirkegård: Kører ud fra samme devise som fra kapel og sogn.

o Holmens, Skibs: skibs
o Garnison: gar
o Vestre Kirkegård: ves

Kommentarfeltet: Her kan tastes f.eks. en fuldstændig forklarende dødsårsag. - Der kan også tastes informationer til superbruger. Det er en stor hjælpe, hvis man godt kan tyde erhverv, dødsårsag eller kapel og kirker, at det noteres i kommentarfeltet. Er I i kirkebøgerne alligevel, så læg venligst også linket til stedet, hvor indførslen findes.

Hvis meningen med en eventuel kommentar er, at denne skal kunne anvendes i mange år fremover, så er det elegant sammen med link til kirkebogen at notere kilden helt korrekt. Det gøres således som eksempel: Københavns Amt, Sokkelund, Trinitatis, KM, (Fra xxxx-yyyy), pagina zz, opslag yy.

Når og hvis I har behov for opslag i kirkebøger, så er der ekstra nem adgang, forstået på den måde, at bøgerne allerede fra oversigten er opført i mænd/kvinder. Efter valg af sogn og sondring mellem HM (hovedministerialbog) eller KM (kontraministerialbog), tilbydes oversigt med mænd/kvinder.

Så spar en masse fejlvalg af bøger via denne vej: http://genealogiskforum.dk/arkivalier/kirkeboeger_2/

Håber, at alt dette vil være anvendeligt.

Velkommen til alle nye, og glædelig jul til alle. :lol:
Glad hilsen og god dag
Birthe Mylius Grønvold Kroman

Profiler:
genealogiskforum.dk: http://genealogiskforum.dk/
Genealogisk forum på Facebook: https://www.facebook.com/groups/genealogiskforum/
Facebook: https://www.facebook.com/birkro
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/birthekroman/
Skrevet af
2017-12-23 11:14:52
Hej Birte
Tak for din fine og uddybende vejledning. :) Og ja, man lærer hurtigt kun et taste 2 hhv. 3 karakterer for at få det rigtige frem på listen.
Der er dog en enkelt ting i dine fif, jeg vil anholde. Du skriver, at hvis det er en dødfødt, skal man ikke skrive 0 i alder, men i vejledningen står der: "Alder – år
Her skrives afdødes alder i år. Er det et barn, der ikke nåede at fylde 1 år eller er dødfødt, skrives 0."
mvh Hanne
Med venlig hilsen Registrator/Hanne
Skrevet af
2017-12-23 17:28:35
Jeg vil gerne supplere Birthes udmærkede vejledning med nogle tips, som jeg tidligere har lagt i Forum. Så ligger tipsene samlet.
De kan måske også hjælpe nye tastere.
https://www.kbharkiv.dk/forum/feedback-pa-kildetasteren/1082-tips
Skrevet af
2017-12-23 18:52:04
Hej Hanne (Denne post er redigeret)

Ja, det er altså indimellem noget akademisk at taste begravelser, selvom det jo egentlig burde være såre enkelt at gå til. Så dit spørgsmål er rigtigt godt. Der er nemlig en del undtagelser og (REDIGERET) alder på dødfødte har ellers ikke skulle aldersangives

En af undtagelserne (REDIGERET) har f.eks. været, når det handler om dødfødte. Logisk virker det ikke. Her er blot tale om en vedtagen regel (REDIGERET), som så pludselig er blevet ændret.

En dødfødt tastes således:

Fornavn: Dødfødt
Efternavn: Det oplyste efternavn
Køn: Mand/Kvinde
Alder: 0

…. og så videre til næste side med adresse, og siden efter igen med erhverv på faderen eller moderen og dødsdatoen. - Dødsårsagen SKAL så med: Dødfødt. Det samme skal informationerne om fra og til kapel, og hvis der måtte stå andet.

Håber, at svaret er brugbart, og du er meget velkommen til at skrive igen.

Tak for roserne i vejledningen, og du får lige en stor kompliment retur. - Det er imponerende flot, så meget du får tastet, og dejligt at de forskellige "hurtigveje" er spottet. - Når der tastes meget bliver vi jo også trætte både i hovedet og armene af og til. Så mange poster i kassen nås bedst, hurtigst og også mest "smertefrit" ved at finde de gyldne genveje. :lol:

Til slut vil jeg lige sige, din øvrige tolkning af indførslen af alder er helt korrekt forstået, når det handler om børn, der var levende ved fødslen.
Glad hilsen og god dag
Birthe Mylius Grønvold Kroman

Profiler:
genealogiskforum.dk: http://genealogiskforum.dk/
Genealogisk forum på Facebook: https://www.facebook.com/groups/genealogiskforum/
Facebook: https://www.facebook.com/birkro
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/birthekroman/
Skrevet af
2017-12-23 19:30:15
Hej Birthe

Klip:
En af undtagelserne er f.eks., når det handler om dødfødte. Her skal alder aldrig tastes. Logisk virker det ikke. Her er blot tale om en vedtagen regel.

Men der står noget andet i vejledningen. Det er er uheldigt. Måske er der skrevet om det i Forum på et tidspunkt, uden at
vejledningen er blevet opdateret. For mit eget vedkommende taster jeg ikke alder for dødfødte.

Klip fra vejledningen.
Alder – år:
Her skrives afdødes alder i år. Er det et barn, der ikke nåede at fylde1 år eller er dødfødt, skrives 0

Venlig hilsen

Jens Thomassen
Skrevet af
2017-12-23 19:36:51
Hej
Det er lige nøjagtigt det, jeg har anført ovenfor :)
Med venlig hilsen Registrator/Hanne
Skrevet af
2017-12-23 20:42:26
Hejsa
Registrator har ret. Vejledningen blev justeret i forbindelse med indførelse af uge-dag-timer hvorefter ÅR altid skal udfyldes - hvis mindre end et år, da med 0. Det ville være rart med en afklaring af om dette også gælder aborter.
bh. Ole
Skrevet af
2017-12-23 22:58:36
Ret beset er det vel lige meget, hvad vi end taster i alder for Dødfødte og aborter. Det vil være ganske let at standardisere aldersangivelsen på et senere tidspunkt. Dette kan man (dvs. Jeppe) let gøre ud fra fornavn eller dødsårsag. Det er nok også nødvendigt under alle omstændigheder for at få det ensartet.
Skrevet af
2017-12-24 07:58:11
Hej Hanne og andre i tråden

Jens fik det faktisk formuleret ganske godt her, og mange tak for det.

Der er tilført noget i vejledningen på et senere tidspunkt, og det er altså undgået min opmærksomhed, og vist manges. Der er godt og vel 3.300 indtastede dødfødte børn, og herunder er alene de 800 noterede med alderen 0 år.

Imidlertid burde jeg inden, jeg havde svaret dig i går have kigget i vejledningen igen. Det havde været rigtigt at gøre, og det beklager jeg Hanne.

Som Bjørn så også skriver, er skaden til at overse, da en rettelse, der vil svare til ledelsens beslutninger om rigtigt og forkert kan køres igennem på én gang.

Forøvrigt vil jeg gerne foreslå for nu at gøre det fuldstændigt overskueligt for alle, at ALT, uanset hvordan det er benævnt under 1 år, tastes med alder 0. Så kan alle huske det, og det er ukompliceret. :lol:
Glad hilsen og god dag
Birthe Mylius Grønvold Kroman

Profiler:
genealogiskforum.dk: http://genealogiskforum.dk/
Genealogisk forum på Facebook: https://www.facebook.com/groups/genealogiskforum/
Facebook: https://www.facebook.com/birkro
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/birthekroman/